marți, 24 august 2010

Turbinicarpus alonsoi Glass&Arias 1996

Turbinicarpus alonsoi Glass&Arias 1996

Probabil unul dintre cei mai interesanti reprezentanti ai genului Turbinicarpus, Turbinicarpus alonsoi este o planta extrem de atragatoare (forma,spinatia dar si floare sunt spectaculoase).
Sinonime:Pediocactus alonsoi (Glass & S.Arias) J.J Halda 1998 desi planta nu are nici o legatura cu genul Pediocactus, consider ca sinonimele sunt importante.

Habitat: Xichu, Guanajuato, Mexic

Conservare: Listat in CITES apendix I, deci o planta protejata, este interzisa comercializarea acestor plante fara certificat CITES, insa in tarile care fac parte din UE, acest certificat nu se mai plateste.

Descriere: Planta solitara(insa sunt exemplare mature care au lastarit la baza), ascunsa in sol unde doar partea apicala este vizibila, radacini puternice bine fixate in sol, 6-7 cm diametru, pana la 11 cm lungime deci o planta de talie mica ca majoritateaTurbinicarpusilor, dar nu cel mai mic.
La inceput areole de culoare rosietica maronie,mai tarziu capatata culoarea gri

Florile 20-30 mm diametru de culoare rosu cires spre roz - magneta, sezonul de inflorire (Europa) - din Martie pana in Octombrie in special intre Aprilie si Iulie, planta din imagine a inflorit pe 23.08.210, si s-a deschis destul de devreme pe la ora 11, si mai spre amiaza se inchide,.
Floarea dureaza destul de mult, de exemplu ultima inflorire a fost in luna mai cand afara era mai racoare, frigul a facut ca floarea sa dureze mai mult (6 zile atunci), si desigur cu timpul probabil va face si mai multe flori deodata(acest exeplar fiind un exemplar tanar, aprox. 4 ani).




Fruct: 10 mm lungime, 5 mm diametru, rosu inchis spre purpuriu mai deschis la baza.

Seminte: 1mm lungime, 0,75 inaltime - nu am insamatat niciodata Turbinicarpus alonsoi insa am insamantat alti reprezentanti ai genului cu succes, probabil in timp voi incerca si insamatarea acestei minunate plante.

Cultivare: Sunt plante cu crestere extrem de lenta insa nu asa de lenta daca comparam de exemplu cu Aztekium s-au Ariocarpus.
Au nevoie de full sun pentru o dezvoltare corecta a spinatiei, desigur cu adaptarile de riguare(adaptat treptat primavara devreme), dar pot fi cultivati si in locuri mai putin insorie(semi umbra).

Solul folosit este un sol mineral 90 % (diferite sfaramaturi de roci, pietrisuri, nisip grosier), 10 % pamant de telina.
Poate fi cultivat exclusiv pe sol mineral, insa sunt plante in natura care traiesc si pe soluri mai bogate (organice), eu personal recomand sol cat mai sarac, pentru a avea o planta compacta cu o crestere mai naturala.

Nu folosesc fertilizanti!!!...consider ca nu are rost.

Udarile sunt in functie de starea de vegetatie, insa sunt plante din zone destul de aride(deci grija mare la udare), Iarna(perioada de repaus nu se uda deloc!!!)

Temperatura de iernare - intre 7 - 13 grade la mine, se pare ca pot rezista perioade scurte pana la - 4 grade celsius, nu am incercat si probabil nici nu voi incerca.
Personal consider Turbinicarpus alonsoi o planta nu foarte pretentioasa daca sunt respectate toate cerintele.
Inmultire: Aproape exclusiv din seminte

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu